Din dragkedja

"BLIXTLÅS ska bara funka" annars värdelösa.

Blixtlås eller en dragkedja är en  låsanordning för att öppna och stänga en produkt. De finns tre olika blixtlås som Zlideon kan försluta- Coil en böjd plastblixtlås som används till små gömda ofta korta blixtlås i kuddar,  finare klänningar där man vill ha funktionen av ett blixtlås men osynlig och inte ett som man öppnar och stänger så ofta.  

Ett metallblixtlås är starkt och funktionen ofta som en synlig detalj i plagget.
Ett plast blixtlås är ofta i produkter som används ofta och ska fungera obehindrat i väder och alla förhållanden tex kappel, förtält och idrottskläder och skyddskläder.  Plastdragkedjorna är hållbara och används ofta i produkter där de utsätts för kraftiga påfrestningar och vatten. 
Påfrestande slitningar i plagget kan göra att blixtlåsen nötts. När löparen dras många gånger upp och ner slits blixtlåset och löparen från insidan. Dragkedjan tappar eller att själva "taggarna" slits ner ofta på coil -dragkedjor vilket Zlidon fixar om en till två taggar är borta.
Skalplagg så som jackor har ofta så kallade vattentäta blixtlås är ofta vanliga dragkedjor men de sys in bakvänt i plaggen.

Historia
Det första blixtlåset patenterades 1851 av en amerikansk symaskinskonstruktör Elias Hower.
Det har sedan utvecklats vidare av två svenskamerikaner Peter Aron Aronsson och 1906 och Gideon  Sundbäck 1913.
Konstruktion

Blixtlåset är ett vardagligt ting, så enkelt att använda.Men inte så simpel uppfinning som man kan tro. Det tog  flera decennier från det första blixtlåset försöket till den dragkedja vi har i dag.

Började säljas strax efter sekelskiftet. Men blixtlåset var inte redo för människan. Lösningen var enkel men komplicerad för människorna på den tiden var manicken enkel och löste de eviga problemen med långa snören i kängan och oräkneliga knappar i klänningen. Men i praktiken var det en helt annan sak.

Det första kommersiellt gångbara blixtlåset kom ut på marknaden 1905. Uppfinnare var Whitcomb Judson, mångsidig ingenjör och tekniskt snille, som bland annat konstruerat en spårvagn som drevs med pneumatiska pumpar monterade mellan spåren. Blixtlåset, som han kallade ”Clasp Locker Or Unlocker” i sitt första patent från 1891, var avsett för skor.

Till skillnad från dagens blixtlås satt inte löparen fast, utan fick tas loss efter det att man stängt kedjan. Den kunde sedan bäras i fickan (eller rent av som en berlock) tills man skulle öppna dragkedjan, då löparen vändes om och drogs ned. Allt hade kanske varit väl om inte häktorna varit så komplicerade, vilket Judson möjligen insåg. Så som en Zlideon skulle kunna fungera oxå som en berlock men ofta stänger vi och öppnar så ofta att det skulle bli mer komplicerat att ta bort den varje gång istället fick vi en fast löpare.


zideonradjpg